joi, 25 octombrie 2012

Hoţul


Rita, pisica tărcată, apăru într-o zi cu un pisoi. Înainte ca Ioana să spună ceva, fetele au rugat-o:
- Nu ne certa! E singurul pui al Ritei. Să-l păstrăm!
Ioana le-a făcut pe plac. Pisoiului avea deja un nume, Reeno, după numele eroului interpretat de Lorenzo Lamas în serialul RENEGATUL.
După ce fetele au plecat la Cluj, Reeno a rămas în grija mamei. Era mereu după Ioana, i se căţăra în spate, o prindea de papuci cu dinţii, îi fura ghemul din care tricota… Într-o zi, i-a rupt un ciorap. Atunci, Ioana s-a supărat, l-a certat şi l-a lovit pe lăbuţele din faţă. Pisoiul a stat o vreme sub un scăunel, dar a ieşit când a fost îmbiat cu lapte.
A venit iarna. Reeno avea voie să umble prin toate camerele. Rita nu intra decât în bucătărie. Mânca şi ieşea. Dormea, împreună cu puiul ei, în fânul din podul magaziei.
Într-o seară, soţul Ioanei îi spuse:
- Dă-l afară pe Gheorghe! E noapte.
Uitându-se la pisoi, ea îl chemă:
- Gheorghe, hai afară!
Pisoiul nu s-a mişcat.
- Gigi, hai să mergem!
Atunci, pisoiul se întinse, coborî de pe fotoliu şi se îndreptă spre uşă. Ioana râdea:
- Acesta e numele tău: Gigi. Ţi l-ai ales singur. Se pare că îţi place sunetul i.
Rita auzea din ce în ce mai rău. Nu mai mânca. Nu voia să iasă din casă. Într-o dimineaţă, pisica nu a mai venit la mâncare. Au strigat-o, au căutat-o, i-au întrebat pe vecini… Spre seară, un vecin le-a spus că în pivniţa lui este o pisică tărcată moartă. Era Rita. Au îngropat-o în grădină, sub un măr bătrân.
Rămas singur, Gigi era răsfăţatul tuturor. Era frumos, alb cu pete negre, o combinaţie de rasă european bicolor. Copiii vecinilor îl chemau la gard, îi dădeau dulciuri…
Pisoiul o urma peste tot pe Ioana, se înţelegeau foarte bine. Când fusese mică, ea nu se jucase cu pisicile. Nu ştia cât sunt de prietenoase, de devotate şi de jucăuşe.
Într-o dimineaţă, femeia a intrat în bucătărie, şi-a spălat o roşie, şi-a tăiat pâine şi, când să mănânce, a auzit soneria. S-a dus să văd cine e şi ce vrea. Când a revenit de la poartă, roşia nu mai era pe masă. Era singură în casă, unde să fi dispărut roşia? La un moment dat, se uită sub masă. Gigi furase roşia şi mânca din ea.
          Nu se putea hotărî… Să râdă sau să-l pedepsească pe hoţ? Până la urmă, l-a certat, dar i-a lăsat roşia.

Niciun comentariu: